Zo verbrand je de paaskilo's
Heerlijk, zo’n paasbrunch met eitjes en chocolade: rond Pasen piekt het aantal calorieën dat we innemen. We leven toch maar één keer, en genieten mag toch ook wel eens klinkt het dan. Tuurlijk, maar je wilt de paaskilo’s (en resterende kerstkilo’s) toch niet blijven meeslepen? De lente komt er aan, en dus beginnen we traditioneel ons lichaam weer in vorm te brengen. Vlak na de feestdagen (en voor de communiefeesten) is duidelijk het ideale moment!
Hier zijn tien praktische tips om de paascaloriebommetjes weg te werken. Hou er rekening mee dat het gemiddelde paasei ongeveer 530 tot 550 calorieën bevat, extraatjes niet meegerekend. Soms kan dat oplopen tot 1.000 calorieën per paastraktatie. Kleine paaseitjes bevatten zo’n 40 calorieën, als ze gevuld zijn gemakkelijk 50 à 55 per stuk. Hoe krijg je deze er nu zo snel mogelijk af? Door 80% op je voeding te focussen en 20% op beweging! Op voedingsvlak neem je best contact op met je coach zodat hij een gepersonaliseerd eetpatroon kan voorstellen.
Op sportvlak komt het er op aan de juiste sport, snelheid en duur te kiezen:
1. Wil je snel calorieën verbranden? Ga dan lopen. Doe dat aan een snelheid van ongeveer tien kilometer per uur, een uur lang. Loop je trager, bijvoorbeeld 8 kilometer per uur, dan moet je een uur en twintig minuten lopen. Om een uur te lopen moet je wel best wel wat getraind zijn.
2. Squash is een goede tweede. Met een uur flink meppen kan je tot 800 calorieën verbranden. Met tennis is dat maar 400 à 500 calorieën per uur. Daarvoor moet je dus al twee uur tennissen, of drie als je dubbelt.
Kickboksen is ook een goed alternatief. met kickboksen verbrandt je ook een goede 900 calorieën per uur, tenminste als je jezelf tot het uiterste dwingt tijdens een sessie. Wil je zeker zijn van een goede training, boek dan een sessie met een trainer zodat je één-op-één kunt trainen.
3. Zwemmen wordt zwaar onderschat in de strijd tegen de kilo’s. Het is een van de beste calorieënverbranders, tenminste als je aan een hoog tempo zwemt.Vlinderslag is het meest intens, en verbrandt gemakkelijk 1.000 calorieën, als je het een uur volhoudt. Borstcrawl bijt 750 calorieën weg, een intense schoolslag ongeveer 700. Rugslag werkt 600 calorieën weg, terwijl ‘op het gemak wat zwemmen’ maar 400 calorieën per uur verbrandt. Aan dat tempo moet je dus eerder twee uur in het zwembad doorbrengen.
4. Doe je het toch graag wat rustiger? Dan kan je een fietstochtje maken. Per uur verbruik je zo’n 350 calorieën. Hoe harder je trapt, hoe meer calorieën je verbruikt natuurlijk. Wie een intervaltraining doet, zoals bij het spinnen, kan tot 800 calorieën per uur verbranden.
5. Ook wandelen helpt. Maar dan moet je er wel stevig de pas in zetten. Wandelen aan 6 kilometer per uur verbrandt 300 calorieën. Je kan ook nordic walken, dan verbrand je nog eens 30 tot 40 procent meer.
6. De hype uit de jaren ’80 moet tegenwoordig de duimen leggen voor yogalessen en zumba. Maar aerobics blijven wel een prima manier om calorieën te verbranden. Een les met veel impact verbrandt er ongeveer 600 na een uur, een tragere les nog ongeveer 400. Stepaerobics werken er 750 calorieën weg, wat kan oplopen tot 900 als je de step verhoogt.
7. Gooien de aprilse grillen roet in het eten? Doe dan gewoon het huishouden. Stofzuig, kuis of ruim op in een stevig tempo. Je kan daarmee tot 450 calorieën per uur verbranden. En je lenteschoonmaak is meteen gedaan!
8. Mensen met groene vingers hebben geluk. Spitten, harken en wat spullen heen en weer sleuren kost je 350 calorieën per uur.
9. Speel eens met je kids. Touwtje springen of met de bal spelen is beter dan in je zetel ploffen.
10. Een hevige vrijpartij is nog de leukste. Want per uur kan je dat zo’n 400 calorieën kosten. Zelfs met passioneel kussen kan je 100 calorieën per uur verbruiken.