Hoe maak je thuis snelle, gezonde maaltijden klaar?
Hoe maak je thuis snelle, gezonde maaltijden klaar?
Waarom kiezen mensen voor fast food in plaats van thuis eten bereiden?
Waarschijnlijk, omdat veel mensen denken dat het ze tijd zal besparen.
Het is zeker begrijpelijk, hoewel fast food over het algemeen niet de gezondste keuzes zijn. Maar als je de juiste ingrediënten bij de hand hebt en een paar goede recepten, dan kan het minder lastig zijn om je gezin gezondere maaltijden te geven.
Tips voor het bereiden van maaltijden voor drukbezette gezinnen
Volgens een rapport van de Universiteit van Washington eten mensen die meer thuis koken minder calorieën, suiker en vet. Het is ook voordeliger dan uit eten gaan.
Hier zijn verschillende manieren om meer zelfgemaakte maaltijden te maken, zelfs voor drukke gezinnen die veel onderweg zijn:
Maak een routine.
Het hoeft niet elke week "Tacodinsdag" en "Spaghettiwoensdag" te zijn, maar soms kunnen richtlijnen helpen om foute beslissingen te voorkomen. Kies een dag of twee waarop je iets eet, maar niet per se wat je eet, zoals een vleesloze maandag of één keer per week ontbijt als avondeten.
Verzamel een voorraad recepten.
Gebruik een systeem dat voor jou werkt, of je nu recepten uit een tijdschrift scheurt en ze in een map stopt, of ze als bladwijzer op je computer of smartphone zet, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.
Maak een lijstje en doe dan één keer per week boodschappen.
Kies een dag om boodschappen te doen. Laat eventueel jouw huisgenoten meedenken over het lijstje. Controleer of er niet te weinig basisproducten in de koelkast, vriezer en voorraadkast zijn, zodat je er de rest van de week geen tijd aan hoeft te verspillen en snel een soep, curry of pastagerecht in elkaar kunt flansen.
Als je in de winkel bent, neem dan een paar minuten de tijd om de etiketten te lezen, zodat je gezond voedsel kunt kiezen dat past bij de smaak en het budget van jouw gezin.
Wijs rollen toe.
Misschien is jouw partner of huisgenoot geweldig met een mes en zou hij of zij perfect kunnen hakken. Kleine kinderen kunnen mixen en helpen met afmeten. En sommige mensen zijn het meest geschikt om op te ruimen. Geef iedereen een rol die ze kunnen vervullen zonder al te veel klachten.
Denk aan snel en gemakkelijk.
Hoe vaak heb je niet met de beste bedoelingen een hele spaghettipompoen gekocht, die na verloop van tijd achter in de onderste lade van de koelkast lag te rotten? Kies voor de kortste weg, zoals diepvriesgroenten, voorgewassen groente en voorgekookt of voorgekruid vlees en gevogelte, zodat je minder tijd kwijt bent aan koken en voorbereiden.
Bereid één keer voor, kook twee keer.
Als je weet dat je gehakte uien, knoflook en groenten in meer dan één maaltijd gaat gebruiken, snijd dan alles in één keer en bewaar wat je niet meteen gebruikt in de koelkast, zodat je het bij de hand hebt.
Maak extra rijst of quinoa, en bewaar wat over is voor een volgende maaltijd en vries het in. En kook extra proteïnen voor twee maaltijden - de extra vis die je vanavond grilt, kun je gebruiken voor de vistaco's van morgen.
Beheers een aantal een-gerecht wonderen.
Zorg voor maaltijden met een balans tussen proteïnen, groenten en zetmeel in één gerecht. Denk aan chili, soepen, pastagerechten en eenpansgerechten.
Het veranderen van zo'n belangrijk deel van je leven gaat misschien niet van de ene dag op de andere, vooral als het moeilijk is om andere gezinsleden mee te krijgen, maar als je klein en gemakkelijk begint, bouw je een basis voor je gezin die na verloop van tijd alleen maar beter zal worden.